31 de gener del 2012

Publicacions 2011. Belén



El butlletí de l’Asociación deBelenistas de Madrid té ja una llarga trajectòria darrere seu, durant la qual ha tingut diverses temporades. Si la memòria no m’enganya, va ser iniciat en l’època que fou president Fernando Cruz Ávalos, traspassat l’any 1992, a qui vaig tenir el plaer de tractar i amb la família del qual vaig fer una bona coneixença.

Ja des dels seus inicis el butlletí de Madrid ha estat una publicació d’una notable qualitat, tant pel que fa a la seva presentació com pel que fa als continguts.
Aquest Nadal es va publicar el número 30 (actualment només s’edita un número cada any). Estem parlant d’una publicació de 128 pàgines, o sia que la seva aparença és més de llibre que no pas de revista.

Entre els seus continguts hi ha, és clar, un espai per explicar totes les activitats fetes per l’entitat, però després hi trobem una gran quantitat d’articles sobre temes molt diversos: història de l’art, teologia, tècniques pessebristes... Tots ells, penso, molt interessants. A més, tots els articles van acompanyats d’una gran quantitat de fotografies a color.

Deixeu-me destacar dos articles. D'una banda el que signen María Isabel Gutiérrez Herrero i Jorge López Sánchez: De tú a tú: GAUDÍ, arquitecto, diseñador y belenista, que reprèn i desenvolupa la idea del Gaudí pessebrista que tants autors han destacat i a la que el nostre col·lectiu va dedicar una publicació fa uns anys. I també destacaria l'escrit d'una de les més grans coneixedores de la història del pessebre de l'estat espanyol, la professora Leticia Arbeteta Mira: El mensaje oculto de los belenes antiguos (El belén de las carmelitas de Sanlúcar de Barrameda: México, Portugal y la Jerusalén Celeste en un belén carmelitano inédito). Una petita joia!