13 de desembre del 2011

Plantada del pessebre a l’ermita de Sant Mateu

41 ª Plantada del pessebre a l’ermita de Sant Mateu
Lloc: ermita de Sant Mateu (Premià de Dalt, el Maresme).
Data: diumenge 18 de desembre de 2011
Organitza: Parròquia de Sant Cristòfol de Premià de Mar, Amics de l’Art Pessebrístic de Premià de Mar, Esplai parroquial i Caminants de matinada

Aquesta activitat consisteix en la plantada d’un pessebre realitzat per Francesc Bosch que es puja a peu des de Premià de Mar i s’ofereix al patró de l’ermita de Sant Mateu. A les 11 hores es celebra una eucaristia i després es fa una cantada de nadales.

Història de l’activitat
L’any 1971 es va plantar el primer pessebre de la comunitat de Sant Cristòfol al paratge de la Serralada de Sant Mateu conegut com Can Gallemí. Aquell any, el que era vicari de Sant Cristòfol, mossèn Ferran Bueno, amb l’experiència viscuda a Vilafranca del Penedès, on el centre excursionista plantava un pessebre al “Coll de l’Àliga”, va pensar que seria una bona preparació pel Nadal fer una cosa semblant a Premià de Mar. Compartí aquest projecte amb dues persones relacionades a una entitat vinculada amb la parròquia (el Patronat Social Premianenc): que es posaren amb contacte amb el president dels Amics de l’Art Pessebrístic, Pere Crespo. Els dos primers pessebres els va fer el Sr. Pere Crespo, fins l’any 2000 els ha fet el Sr. Joan Muñoz i a partir de 2001 els fa el Sr. Francesc Bosch.

Un cop ubicat el pessebre, es celebra una eucaristia preparada pel Centre d’Esplai Parroquial. La primera eucaristia la celebrà Mn. Joan Roura, amic de la família Céspedes-Vilanó, després Mn. Ferran Bueno i els successius rectors i vicaris de Sant Cristòfol de Premià de Mar.

A continuació s’ofereix un esmorzar amb cafè calent i coques per fer passar el fred. Els primers anys ens acollia la família Céspedes – Vilanó que ens obria les portes del mas, per establir-hi una improvisada cuina. Per circumstàncies de canvis en l’ús de la finca es va haver de canviar el lloc de la plantada i es va passar a fer davant una preciosa ermita romànica dedicada a Sant Mateu. A la casa annexa a l’ermita hi va néixer Mn. Josep Mas, que fou l’arxiver de la Catedral de Barcelona entre els anys 1900 i 1936.