13 de maig del 2011

En Cesc i el pessebre a través del Cavall Fort

A en Cesc li tinc flaca. És un il·lustrador genial, amb una poesia que ens deixa a tots bocabadats. Per això, en publicar-se ara el llibre Totes les protades d'en Cesc publicades a Cavall Fort, editat per la Fundació Gin i l'Editorial El Jueves vaig anar corrent a comprar-lo. És realment molt bo.

Fullejant-lo, però, em vaig adonar que en Cesc s'encarregà sistemàticament d'il·lustrar les portades de l'estiu i de Nadal, i aquí és on entra la nostra dèria pessebrística. Us penjo totes les portades que va publicar amb el pessebre i les seves figures com a protagonistes de la portada corresponent.

Donant una ullada a les portades hom se n'adona que la majoria d'aquestes portades pessebrístiques són dels anys 60, sent substituïdes per altres elements nadalencs (mai el Pare Noel) no pessebrístics. Aquesta dada pot ser indicativa sobre la pèrdua de força social del pessebrisme a partir d'aquests moments.

En fi, si teniu 16 € a la butxaca podeu fer una de les vostres millors inversions de la vostra vida i gaudir d'un total de 110 portades del Cavall Fort publicades entre el 1962 i el 2006 d'una finor conceptual i artística difícil de trobar.

Desembre 1962

Desembre 1963

Desembre 1964

Desembre 1968

Desembre 1969

Desembre 1993

Desembre 2000

3 comentaris:

Enric Benavent ha dit...

Ostres, quin apunt més interessant! Afegeixo una vinyeta del Cesc que vam posar en el butlletí intern número O quan això del Boi i la Mula començava, molt tímidament, a prendre forma...
http://www.elbouilamula.net/Butlletins/BUTLLETI000.pdf

Galderich ha dit...

Enric,

Molt bo aquest altre acudit d'en Cesc. Bona ampliació d'aquest apunt.

Albert Dresaire Gaudí ha dit...

Me l'han portat els Reis!