31 de desembre del 2010

S'acaba l'any

Aquests dies estem acostumats a veure resums de l'any per tot arreu. A mi també em venen ganes de recopilar algunes de les coses interessants  relacionades amb el pessebre que he viscut en aquest any.

Alguns dels de El Bou i la Mula hem dedicat la nostra atenció a dues de les grans activitats pessebrístiques del 2010, és a dir a la 41 Trobada de Pessebristes de Mataró i a la 13ª Biennal del pessebre català de Castellar del Vallès.

Com a president del Grup castellarenc, he estat molt dedicat a la organització de la Biennal. Una gran experiència. Vam plantejar-nos de fer una Biennal del pessebre una mica diferent del que tradicionalment s'havia fet. No ens va ser fàcil superar la incomprensió (i el boicot) que hem hagut de patir per voler innovar, però crec que ha valgut la pena l'esforç.

La Biennal de Castellar està aconseguit els objectius que s'havia plantejat: donar a conèixer els pessebres a la gent nouvinguda al poble, donar a conèixer encara més el Grup pessebrista fora de Castellar i aportar alguna cosa nova al pessebrisme de Catalunya. Han estat precisament les dues grans aportacions innovadores que hem fet, les més incompreses i menystingudes per alguns dirigents pessebristes, les que han merescut un reconeixement públic en forma de premis. El projecte d'exposició Nous llenguatges per al pessebre va ser guardonat amb un dels premis culturals d'Unnim i l'exposició virtual El teu pessebre a la xarxa, amb un primer premi dintre dels Premis Ateneus 2010. El pessebrisme, quan vol actualitzar-se, interessa i és reconegut. 

Aquesta és la mateixa sensació que he tingut amb les administracions públiques, que en un any de crisi com aquest, ens han ajudat molt econòmicament ja que han valorat els aspectes d'actualització i d'innovació que s'havien plantejat en el projecte de la Biennal. O els mitjans de comunicació, que han donat sortida a la Biennal el Pessebre d'una manera espectacular... 

També m'agradaria compartir la sensació que està produint aquest esdeveniment a l'interior del Grup. M'agradaria parlar-vos de com una cosa així pot esdevenir un catalitzador, un element d'unió, de maduració com a entitat. Portar a terme projectes innovadors no és fàcil ni tan sols en l'interior de la teva pròpia entitat. La confiança que han posat els meus companys en aquesta Biennal i els resultats que estem constatant han generat un espiral molt positiu de sentiments.

BON ANY!

1 comentari:

Galderich ha dit...

D'això se'n diu fer un molt bon balanç... i merescut!