18 d’abril del 2010

Carratalà, a l'IPEC


Divendres vaig lliurar tota la documentació de la recerca a l'IPEC. Aquest és el quart treball de recerca sobre pessebre que hi ha a l'Inventari de Patrimoni Etnològic ( Inventari Mataró I i II, Història del pessebre a Manresa, i Lluís Carratalà). Crec que és molt lloable la iniciativa dels companys Jordi Montlló i Albert Dresaire que ens van obrir les portes i la il·lusió d'engegar treballs de recerca sobre pessebrisme i posar-los en aquest gran inventari del Departament de Cultura.

La recerca s'ha portat a terme durant vuit mesos i ha constat de les següents fases de treball:

* Recerca bibliogràfica: s'ha recollit tota la documentació escrita que hi ha sobre l'obra pessebrística de Carratalà, des d'articles en diaris i revistes fins a catàlegs d'associacions de pessebristes, o fragments de llibres on es parla de l'escultor. Tots els documents han estat escanejats.
* Recerca en hemeroteca: s'ha rastrejat tota l'hemeroteca digitalitzada de La Vanguardia corresponent als anys de vida de Carratalà. D'allà s'ha obtingut principalment la informació corresponent a la seva activitat teatral i diverses notícies de pessebres barcelonins on hi havia figures de Carratalà.
* Recerca en l'arxiu digitalitzat del Teatre Romea on s'ha completat la informació sobre les obres en les que va intervenir en l'esmentat teatre.
* Anàlisi de catàlegs d’exposicions del fons del FAD a la biblioteca del MNAC
* Anàlisi de la documentació escrita i primera elaboració d'una proposta de biografia
* Entrevistes als informants: S'han fet un total de set entrevistes als informants amb la intenció de completar la informació biogràfica en un primer moment i d'elaborar una interpretació estètica de la seva obra alhora que trobar els lligams entre la seva producció de figures i la seva vida d'actor.
* Fotografies: s'han fet 129 fotografies de figures procedents de diverses col·leccions amb la intenció de recollir la totalitat de la seva producció en sèrie i de moltes de les peces originals.
* Anàlisi de l'arxiu fotogràfic: s'han repassat els set àlbums de fotografies familiars i de pessebres realitzats amb figures de Carratalà i s'han escanejat les fotografies que pel seu contingut o per la seva oportuna datació aportaven elements importants a la recerca.
* Anàlisi de l'arxiu documental de la família Carratalà: s'ha repassat tota la documentació provinent de la casa dels Carratalà i s'han escanejat els documents que aportaven informació rellevant per a l'estudi. S’han escanejat en total 54 documents i fotografies.
* S'han complimentat les fitxes relatives a les entrevistes i a les fotografies
* S'han explorat els moviments culturals de principis del segle XX, especialment tot allò relacionat amb l'escultura i el pessebrisme.
* S'ha redactat un assaig com a conclusió, a partir de tota la informació recopilada en el que s'inclou una proposta de biografia i una anàlisi de la seva obra com a escultor de figures de pessebre.
* S'ha redactat un article breu per a la Revista d'Etnologia de Catalunya.

Tot això ha estat possible gràcies a la col.laboració de moltes persones i associacions que han col.laborat en diferents aspectes del treball.

Això no s'ha acabat. A mesura que avançava el treball s'anaven obrint temes i aspectes nous que demanen seguir investigant. Continuaré una temporada més amb aquest tema, amb la intenció de fer un llibre ben il·lustrat i ben documentat, que si tot va bé podria sortir a la tardor de 2011.

Aquest projecte ha despertat l'interès de molts pessebristes. Crec que serà el punt de partida per continuar deixant testimoni dels figuristes que hi ha hagut a Catalunya.

1 comentari:

Galderich ha dit...

D'això se'n diu fer la feina molt ben feta.
Felicitats per l'esforç!