30 de gener del 2010

Federació Catalana de Pessebristes, 25 anys


El proper dimarts 2 de febrer, festa de la Candelera, s'inauguren els actes de celebració del 25è aniversari de la Federació Catalana de Pessebristes. L'acte serà a les 7 de la tarda al Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107) de Barcelona. I el plat fort serà la conferència inaugural que farà el Molt Honorable Sr. Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya.

El primer que cal dir davant d'aquesta celebració és: per molts anys! Sempre és una bona notícia que una entitat com la Federació Catalana de Pessebristes celebri aniversaris.

Un aniversari és sense cap mena de dubte un bon moment per celebrar la feina feta i, sobretot, per valorar-la i projectar-la cap al futur.

25 anys són un període prou important. En 25 anys canvien moltes coses. La nostra societat han sofert grans canvis. Que fa 25 anys ningú havia sentit parlar d'internet és el menys rellevant que es pot dir sobre l'evolució del nostre món i, per contra, això sol ja pot fer canviar molt la manera de funcionar de les entitats culturals...

L'any 1985, a Girona, es van marcar uns objectius per a la Federació. Segurament que molts d'ells segueixen sent vigents avui dia. Però els itineraris per assolir aquests objectius ¿han de continuar sent els mateixos? Si l'objectiu és coordinar les entitats pessebristes i promoure el pessebre en totes les seva dimensions, aleshores cal que, tots plegats, siguem capaços de repensar el funcionament de la Federació.

I això no vol dir, ben al contrari, menysprear la feina feta fins ara. No: fins ara s'ha fet molta feina, i s'ha fet gràcies a l'esforç voluntari de no pas pocs pessebristes. Es va començar del no res i ara disposem d'una entitat mínimament estructurada.

Una de les iniciatives que els darrers anys ha portat a terme la Federació Catalana de Pessebristes ha estat integrar-se en l'Ens de Comunicació Associativa. Allà s'hi coordina amb altres federacions que apleguen entitats que treballen per la cultura popular. Moltes d'aquestes federacions compten amb un model de funcionament més professionalitzat que el de la federació pessebrista. No se'n podria aprendre, d'aquestes altres federacions? Perquè segurament el futur de la Federació passa per dotar-se d'una estructura més sòlida. D'una estructura que no la faci dependre, només, de la molta o poca disponibilitat que en cada moment puguin tenir els membres de la junta; una estructura que li permeti estar per sobre de les inevitables crisis que pateixen les entitats que, com les associacions pessebristes, depenen només del treball voluntari dels seus associats.

Els reptes de futur són molts, i de ben segur que entre tots els aconseguirem. Però ara toca celebrar els 25 anys i felicitar-nos mútuament per aquesta efemèride. Per molts anys!