21 de novembre del 2009

El caganer de l'any

Ja fa temps, anys, que tinc ganes de fer aquest post. És sobre el caganer de l'any. Ja sé que jo em dedico a vendre figures de pessebre i tothom te dret a vendre figures i guanyar-se la vida com vol o/i pot. Però ja fa temps que crec que el tema del "caganer de l'any" està fora de lloc.

1.- És molt trist que quan s'acosta l'època nadalenca, i les fires de Nadal, el tema "principal" sigui quin caganer han fet nou. Crec que hi ha moltes notícies molt més interessants que el caganer de l'any. Per exemple la quantitat de figuraires que tenim, i la quantitat de figuraires joves (P.e, en Joaquin Perez),

2.- Crec, sincerament, que els mitjans de comunicació, en general, ens demostren que no saben buscar les notícies, que no tenen creativitat i no els hi "surt a compte" buscar altres notícies.

3.- Personalment, i els dos anys anteriors, vaig enviar a dues radios, les de més audiència del país, una nota "queixent-me" del fet i oferint-me a donar-els-hi notícies, informació..... explicant-els-hi que el mon de les figures de pessebre no s'acaben en els caganers, la resposta nula, ni un gràcies per la informació ni cap contesta.

4.- Jo venc caganers, però dels clàssics, ja que crec que com a figura de cara els nens està molt bé, és el punt per deixar de ser una mica seriosos. No soc anti-caganer,

5.- Em sap greu pels Amica del Caganer, però cada cosa al seu lloc, i no sé si se n'adonen que els hi estan treient els "calés" anant fent caganers diferents cada any, ja que sincerament, molt valor artístic, crec, que no en tenen.


Per tant, desde aquí demano que els peridodístes que llegeixin el post, que hi reflexionin.


4 comentaris:

Galderich ha dit...

El problema del caganer és complexe. En primer lloc els periodistes volen notícies que venguin i el "caganer de l'any" els proporciona el que volen.
Als periodistes els és igual la resta de figures perquè són "normals" i no surten del que està marcat de manera periòdica. Canviar aquesta dinàmica és molt difícil...

Sobre la qualitat del "caganer de l'any" estic d'acord amb tu que la qualitat de les figures és de les pitjors en el sentit més estricte de figura de pessebre. Però, i tu que tens parada ho saps prou bé, es ven i fins i tot ha creat uns col·leccionistes escatològics que hi van al darrera i que d'aquesta manera hi ha unes vendes segures.

En fi, el que m'estranya és que el nostre caganer tradicional no hagi estat més explotat per la indústria turística al costat de les flamenques, els toros i els barrets mexicans... Qui tiri endavant aquest projecte del caganer turístic segur que es forraria si aconsegueix que les guies posessin una fotografia del caganer enmig del text com a una cosa típica. El negoci seria rodó al costat de les figures de les Rambles!

Albert Dresaire Gaudí ha dit...

Per ser justos cal dir que dins dels Amics del Caganer hi ha un bon grup de gent que no se sent gens còmoda amb aquesta moda dels "nous" caganers, i que col·leccionen només els tradicionals. Suposo que innovar no és dolent, i no hi veig res de dolent en que es facin caganers diferents als que porten barretina... però estem del tot d'acord que allà on estem arribant és simplement lamentable.

Antoni Dorda i Ventura ha dit...

El problema no son els caganers, si en canvi el fet de que sembla que l'únic interès que té el pessebrisme, dins de la visió exterior d'aquest món,siguin aquestes figures que cada any s'inspiren en els famosos. Sento però sentiments contraposats, ja que d'una banda aquestes figures no m'agraden gens ni mica, però d'altre no deixa de ser una manera de promocionar el pessebrisme, encara que malament, i de pas demostrar que es pot fer negoci dins d'aquest Món, i això no és gens ni mica dolent. Darrerament hem parlat dels Santons de la Provença i del gran negoci que mouen durant tot l'any, potser a partir d'aquí en podem anar aprenent, tot i que el camí no ens agradi.

Hernán Le Drac ha dit...

Pero paradójicamente los santonnniers están promocionando el "Cagadou" y nuestro colega de foro Jean Pierre nos explica que ya están planeando sacar los personajes de actualidad... ya que es un buen negocio. A mí me preocupa, como a todos, que se convierta en el único elemento destacable o noticiable de los pesebres catalanes a nivel popular, pero no me preocupa como "corrupción del gusto" del público... en cierto modo es como las representaciones de las monas de pascua o las fallas, o hasta los difraces de Halloween... que reflejan la actualidad de ese año. Vamos, que lo del caganer es como esa señora que filman en cada temporada de rebajas pegando empujones para ser la primera en entrar en el Corte Inglés de Plaza Catalunya, como el tío de las pesetas (o botones, no recuerdo bien) en el salón de la Lotería de Navidad, el robo del Niño Jesús en el Belén Bancaja (o en el Ayuntamiento, o en...) o como las monjitas votando... un tópico periodístico que ayuda a llenar unos huecos, cada año....