12 de setembre del 2009

Jaslice


"Jaslice". Així és com s'anomena pessebre en eslovè. Sovint es cau en els tòpics i tots plegats anem repetint allò que el pessebre és molt tradicional a Catalunya, a Itàlia, a la Provença... Però amb els anys he après que amb aquests tòpics, que tots plegats anem perpetuant, només fem que menystenir la importància i l'abast que la tradició del pessebre té arreu del món.

També fan pessebre (i molts i molt bons) a Baviera, a Txèquia, a Flandes o a la regió polonesa de Cracòvia (per cert que el Nadal passat vam poder veure pessebres polonesos a Barcelona, gràcies a l'Associació de Pessebristes barcelonina).

Però reconec que desconeixia que a Eslovènia feien pessebre. El "jaslice" és molt popular en aquest petit país dels Alps Julians. No només fan pessebres sinó que també fan figures de pessebre. I també publiquen llibres sobre pessebres. I també hi ha una associació nacional de pessebristes. I també editen una bona revista amb continguts pessebristes.

En fi. Diem que el pessebre és un món però també podríem dir que el pessebre és a tot el món!

1 comentari:

Enric Benavent ha dit...

Ostres, quina aportació més interessant! No he pogut resistir la temptació de fer un google... i surten coses molt boniques. No s'entén res, això si, però els pessebres i les figures valen la pena.