24 de setembre del 2009

Col·leccionistes




Els col·leccionistes de figures de pessebre son un gran actiu en la tasca de recuperar i preservar part dels petits tresors del nostre patrimoni cultural. Tot i que algunes col·leccions, potser masses, son tancades en el sentit més literal de la paraula, tot l’esforç que es fa recollint aquest material no és a debades, encara que, com passa sovint, sigui un patrimoni inexistent pel gran públic.
Així doncs, la cerca de figures perdudes per part dels afeccionats, garanteix la conservació d’un material molt interessant, que segurament es perdria definitivament. Potser seria bo, a través de les moltes associacions de pessebrisme del nostre país, fer un inventari de col·leccions privades a nivell local i aprofitar l’esforç d’aquests col·leccionistes, per a convidar-los a participar a exposicions o demanant-los-hi una cessió temporal com ja s’ha fet en alguna ocasió. D’aquesta manera, el “patrimoni perdut” que he esmentat anteriorment, deixaria de ser-ho i passaríem a disposar de part d’aquesta riquesa per a fruïr-ne tots plegats.


3 comentaris:

Galderich ha dit...

Antoni,
Totalment d'acord. Quan vulguis tens a disposició la meva col·lecció que pren vida entre Sta. Llúcia i la Candelera de cada any.
Com diu una amiga de poble es nota que el pessebre és de ciutat perquè està ple de gom a gom!

Hernán de Rivera Torras ha dit...

¡Cuántas veces me quejo de que los coleccionistas de figuras no estamos bien encajados dentro del pesebrismo! Los pesebristas y las asociaciones son elementos de "acción" que se centran en la construcción de los belenes, mientras que los coleccionistas nos dedicamos más a la "reflexión", a tareas más intelectuales. Parecería que esas funciones son complementarias, pero en realidad chocan. Aunque el belenismo sea suficientemente grande para que quepamos todos, no hay duda de que los coleccionistas debemos buscar más sistemas de relación para transmitirnos los conocimientos y mostrarnos las colecciones. No sé si es tan sencillo, pq al final (o mejor dicho, al principio), competimos entre nosotros para obtener las mejores piezas. Por supuesto, y los que me conocen ya lo saben, pongo mi colección (que está exhibida en mi despacho a la vista de todo el mundo que venga) a disposición de quien quiera contemplarla o de cualquier exposición que se pretenda hacer, todo por la causa.

Galderich ha dit...

Hernán,
Així m'agrada, finalment coneixo un col·leccionista que no li importa ensenyar la seva col·lecció. Estic d'acord amb tu que el pessebrisme es fonamenta actualment més en la construcció de pessebres que en les figures i més si són populars (parlant en termes generals, es clar!).
M'agradaria veure la teva col·lecció si la tens exposada al despatx. Jo la tinc en caixes durant l'any però si cal es fa la cerimònia genial d'anar desenvolicant una per una i anar-les redescobrint. Si vols envia'm un email que tinc en el meu bloc. Serà un plaer poder parlar de figures amb algú que hi entèn.