27 d’agost del 2009

L'escrivent geperut



Vivim dins d’una societat d’estereotips, cada vegada sembla que amb majors diferències socials, no només entre el primer i el tercer Món (hi ha tres Mons?), també dins el nostre entorn més immediat. A hores d’ara, encara hi ha mirades miserables que riuen en veure passar una persona que no reuneix els standards de la salut, poder i bellesa perfectes que ens fan creure arreu: aquell que és obès o massa prim, aquell altre que no canvia tot el vestuari any rere any, el que pateix una malaltia mental, o qui té una limitació al seu cos. Tots persones, tots iguals a la resta, però encara davant els ulls d’alguns sembla que no sigui així.

Ramon Amadeu, ja a principis del s XIX ens va donar una bona lliçó creant la figura de l’Escrivent del Notari de Santa Pau, un home que llueix una cara d’expressió alegre, honesta, sembla d’aquells homes de xerrada fàcil i amena, i que sense cap vergonya ni complexe, amb tota la naturalitat del Món, mostra el seu cos tot i les deformitats al pit i a l’espatlla.

De ben segur que en aquella època algun miserable li feia escarni, el que no es comprèn com és que ara, al s XXI, aquell algú encara sigui entre nosaltres.