1 d’agost del 2009

Defunció de Fra Gilbert

Acabem de rebre la noticia de la mort del nostre estimat Fra Gilbert de Solius. Ens venen a la memòria els moments inicials del Col.lectiu El Bou i la Mula que ara fa deu anys va veure la llum ben acollits pel Monestir de Solius, així com el primer gran projecte que vam portar a terme editant un llibre dedicat als diorames del Fra Gilbert.

Les visites al Monestir, les converses, i les estones de treball d'aquells anys, amanides pel bon humor i la senzillesa de Fra Gilbert, sempre seran en la nostra memòria. Descansi en Pau.




-->
La missa exequial serà dilluns dia 3 d’agost a les 11 hores del matí,
a l’església de Solius, seguida de l’enterrament.
Adjuntem la nota que ha enviat la Comunitat.

HA MORT FRA GILBERT GALCERAN, MONJO DE SOLIUS

Fra Gilbert Galceran i Famadas va néixer a Vilanova i la Geltrú el 12 de maig de 1912. Va vestir l’hàbit cistercenc al Monestir de Poblet el 26 de setembre de 1944, on va professar com a monjo el 30 del mateix mes de l’any següent. Durant un temps de la seva vida va prestar diversos serveis al monestir d’Hauterive (Suïssa), i a la Cúria General de l’Orde, a Roma, llocs on ja va deixar exposicions dels seus diorames pessebrístics. S’incorporà a la comunitat de Solius pel març de 1970, i aquell mateix Nadal ja va fer el diorama del Naixement, el primer d’allò que després, amb el temps, seria l’Exposició de Pessebres de Solius, que des de 1991 es pot visitar de manera permanent. Com a pessebrista reconegut, l’any 1998 va rebre el títol de membre d’honor de la Federació Catalana de Pessebristes. L’any 2000 li fou concedida la màxima distinció del pessebrisme internacional, el Trofeu de la Universalis Foederatio Praesepistica. I, entre moltes altres distincions, l’any 2006 la Generalitat de Catalunya li concedí el títol de Mestre Artesà.

Ha mort plàcidament en la pau de Crist el dia 1 d’agost del 2009, acompanyat pels seus germans de comunitat.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Amb motiu del Congrés Nacional de Vic vaig tenir el plaer de coneixe'l i de poder gaudir de la seva obra i, al mateix temps, fer-lo feliç regalant-li una ensaïmada de Mallorca. Que la seva memòria perduri sempre entre nosaltres i ens serveixi per fer una bona feina.

Anònim ha dit...

Descansi en pau el germà Gilbert, monjo de Solius, persona amable, simpàtica, oberta a tothom, que irradiava la llum cristiana a tothom que anava a veure els seus diorames.
Figura irreemplaçable de la comunitat cistercenca de Solius, que ja està, segur, al costat del Creador, com a premi a la seva fidelitat a Crist, i a la seva vida monàstica. El trobarem a faltar.

Jaume Campillo ha dit...

El record de fra Gilbert és el d'un home apassionat pel seguiment del Seu Senyor, però a la vegada ple d'amor per la terra, la natura, els homes... que l'envoltaven. De tot sabia treure profit... això també és un do. Descansa en el si del seu Senyor... que ens acompanyi el seu testimoni els que som a la terra.

Silveri Garrell ha dit...

Vaig estar una vegada a Solius per contemplar els diorames i també hi era éll i el vaig coneixer. Que Deu li doni el descans etern.