8 d’abril del 2009

Dijous Sant... i el pessebre




Què veieu en aquest quadre de Lorenzo Costa (1460-1535)?


Una Nativitat, no?






Sabem que en els relats del naixement de Jesús hi trobem el Jesús adult, barrejat amb el Jesús infant. És normal. Els evangelistes van escriure aquests relats al final de tot, quan ja tenien escrits els relats de la Pasqua, de la Passió i la de la vida pública.

La representació de la Nativitat, en pintura, en escultura i en pessebre, en poesia també incorpora elements simbòlics que deixen veure un Crist adult en la imatge del Crist Infant.


Quina relació hi ha entre la pintura de Lorenzo Costa i aquesta fotografia?


Hi ha el mateix: el cos de Crist a sobre el corporal (el corporal és aquell drapet blanc on es posa el Cos de Crist durant la celebració de l'Eucaristia)

Fixem-nos com en les representacions de la Nativitat sovint s'utilitza aquest símbol: el Nen Jesús nu reposa sobre un drap blanc, de vegades en aquest drap s'hi pot veure una petita creu, altres vegades a sota del drap hi veiem espigues de blat. Tot plegat símbols de l'Eucaristia.

Maria i Josep estan en una actitud de reverència vers Jesús, igual que el sacerdot i el poble reverencien el Cos de Crist de l'Eucaristia.

Una de les riqueses de la representació del Naixement de Jesús, sigui quina sigui la seva forma de representació és que està plena d'elements simbòlics. La imatge del Naixement reporta sempre cap al moment present. Això és el que fem amb el pessebre, i aquesta és la riquesa del pessebre, que més enllà de representacions històriques pot fer representacions d'un gran simbolisme.