2 de febrer del 2009

La saviesa d'una artesana del pessebre: l'Aurora Mas

L'altre dia parlàvem de la taula rodona amb figuraires que es va fer a l'espai Artesania Catalunya, al carrer Banys Nous de Barcelona. Ara voldria comentar el que hi va dir l'Aurora Mas. Després de 55 anys anant a vendre figures a la fira, l'Aurora s'ha convertit en l'artesana més veterana. L'Aurora ha treballat des de ben jove. Ha viscut sempre amb senzillesa. I aquesta senzillesa, amb el pas dels anys es converteix en saviesa.

Saviesa és el que l'Aurora va transmetre amb les seves paraules el passat dia 15 de gener. Més enllà de lamentar-se del futur de la fira (que es va constatar que era un futur difícil), l'Aurora va valorar el que la fira havia significat per ella. Va explicar la importància que tenia per a ella la relació amb la gent que passava per la fira. El dia a dia venent figuretes de pessebre li ha permès, al llarg dels anys, conèixer i compartir experiències amb moltes persones.

Al col·lectiu El Bou i la Mula sempre ens ha preocupat molt el tema del pessebre a les escoles, la vàlua del pessebre com a eina pedagògica. Hem dedicat diversos treballs a aquesta qüestió i hem pogut constatar, sovint, que el pessebre té molt bona acollida entre els nens i nenes si se sap treballar bé per part dels educadors. Sense anar més lluny, els responsables de l'exposició Fent camí per la molsa mostraven la seva sorpresa per la gran quantitat d'escoles que havien passat per la mostra; de fet, l'exposició Fent camí per la molsa. Les figures del pessebre popular ha estat la més visitada de les que s'han organitzat a l'espai Artesania Catalunya.

Doncs bé, sense proposar-se fer cap gran aportació sobre aquest tema, l'Aurora Mas ens va regalar una valuosa anècdota que ens mostra, una vegada més, com el pessebre té un bon potencial pedagògic. Explicava l'Aurora que en certa ocasió va anar a una escola d'educació primària per ensenyar als nens i nenes a emmotllar i pintar figures de pessebre. Lluny d'oferir-los grans lliçons teòriques, l'Aurora es va limitar a anar treballant el fang davant d'ells durant quasi una hora. En acabar, els mestres li preguntaven, sorpresos, com s'ho havia fet per mantenir els alumnes callats i atents durant tanta estona!

Certament que del pessebre encara en podem aprendre moltes coses, i més si sabem escoltar als savis en la matèria, com ara l'Aurora Mas.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Recordo el pànic que vaig tenir la vegada que vaig proporsar-me parlar de figures de pessebre davant una classe de nens i nenes de 9 anys durant una hora i mitja.
I tantmateix recordo que curt se'm va fer el temps, i com vàren disfrutar els nens, i la quantitat de coses que hauria pogut fer si hagués disposat de més temps. Efectivament el pessebrisme pot ser una bona eina educativa. I persones com l'Aurora Mas un exemple per tots.