5 de gener del 2009

El Belén de Monzón


Si llegim el llibre El Pessebre, de Joan Amades arribarem a la conclusió que a l'Aragó la tradició del pessebre no té la importància que té a Catalunya. No tinc la manera de comprovar si, ara fa 50 anys, aquesta afirmació era certa. El que sí que puc dir és que, ara, a Aragó, el pessebre és una tradició ben viva.

N'és un bon exemple el Belén de Monzón, que hem conegut gràcies a la informació que ens n'ha proporcionat en Carles Dresaire. Un pessebre que va començar a bastir-se l'any 1960 en un domicili particular i que ara ocupa una superfície de 500 metres quadrats!

El que ocupi el pessebre, però, és el de menys. El que és molt interessant és veure com aquest pessebre s'ha convertit en un lloc de trobada d'una bona colla de gent de Monzón. És un pessebre que ha anat creixent i que ha fet créixer la tradició al seu voltant. El pessebre es nodreix de peces dels millors artesans de l'estat espanyol, a alguns dels quals, a més, els ha encarregat noves figures vestides segons la indumentària típica aragonesa.

El Belén de Monzón és un bon exemple de com neix i creix una tradició. Val la pena visitar-lo.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.