11 de desembre del 2008

Josep Maria Garrut ha mort

El món del pessebrisme està de dol.
Ahir dimecres al vespre el Sr. Josep Maria Garrut ens va deixar.
La cerimònia de comiat es farà el divendres 12 de desembre a les 15:45 al Tanatori de Les Corts

El Col.lectiu El Bou i la Mula expressem el nostre sincer agraïment al senyor Garrut pel suport que ens va donar volent formar part d'aquesta entitat, en reconeixement al que ell va considerar que era una continuïtat a la seva tasca d'investigador sobre el pessebrisme.

Estem satisfets d'haver pogut treure a la llum el llibret ANTONI GAUDÍ... i el pessebre, projecte que vam tirar endavant amb la seva col·laboració i consell. Fa pocs dies li vam poder fer entrega d'uns exemplars de la obra.

També fa pocs dies va visitar per darrera vegada la seu de l'Associació de pessebristes de Barcelona, moment de gran emoció segons ens han explicat els que hi van ser.

Breu nota biogràfica

Josep Maria Garrut i Romà (Barcelona 1915- 2008) Historiador i pessebrista. Va ser conservador del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona i director de la casa-museu Gaudí de Barcelona.

L’any 1952 va formar part del grup fundador de la Universalis Foederatio Praesepistica, (Federació Internacional de Pessebrisme).

Va ser un dels grans historiadors del pessebre i bon especialista en l’obra de l’escultor Ramon Amadeu. El seu llibre "Viatge a l'entorn del meu Pessebre" (Barcelona 1957) ofereix reflexions de present de passat i de futur del pessebrisme, algunes d’elles encara molt vigents.

Va publicar diversos treballs d'història anecdòtica de Barcelona i crítica d'art. Era membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 1985 i el 1991 va rebre la Creu de Sant Jordi. Va integrar-se al Col·lectiu El Bou i la Mula donant suport a la seva tasca de recerca sobre pessebrisme. El 2005 va fer donació de la seva col·lecció de figures a l'Associació de Pessebristes de Barcelona de la qual n’era soci destacat.

Biografia més extensa en aquesta notícia de EL PAIS

Enllaços a altres posts d'aquest bloc:
Homenatge al Josep Maria Garrut
Conferència homenatge a Josep Maria Garrut
El pessebrisme i el Dr. Garrut

7 comentaris:

Galderich ha dit...

Realment una gran pèrdua per al món pessebrista.

Anònim ha dit...

En vida va esdevenir una enciclopèdia, el llegat que deixa un altre.

gràcies

Jomapla ha dit...

Des de Castellterçol ens unim al dolor de la família pessebrista per aquesta sentida pèrdua.

Anònim ha dit...

Desde esta Asociación de Belenistas del Baix Maestrat, deseamos hagais
llegar a la familia del Sr. Garrut y a la familia pessebrista en general
todo nuestro afecto y sentido pésame.
Juan Manuel Borras

Anònim ha dit...

Lamento moltíssim la mort del senyor Garrut. Quan vaig decidir fer el llibre de pessebres i pessebristes de Manresa, sense conèixer-lo el vaig telefonar i em va rebre a casa seva, donant-me els primers consells i un lot de llibres molt interessant sobre el pessebre i artistes figuraires que ell havia publicat. La mort del Sr. Garrut, tanca el cicle d'una gran generació de pessebristes catalans irrepetible.
Francesc Villegas, Grup Pessebrístic de Manresa.

Grup Pessebrista de Castellar del Vallès ha dit...

En aquest moment de tristesa volem posar la nostra mirada en tot el que el Sr. Garrut ens ha deixat com a estudiós del Pessebre, en tot el bé que ha fet al nostre art preferit amb els seus rigorosos estudis, llibres i articles de divulgació.

Albert Dresaire Gaudí ha dit...

Amb el traspàs de Josep M. Garrut hem perdut un gran investigador, divulgador i, perquè no dir-ho, renovador del pessebre. I, sobretot, hem perdut un bon amic entusiasta del pessebre. Tant de bo sapiguem recollir els fruits del seu mestratge.