17 de desembre del 2008

El pessebre de la farmàcia Spa a Mataró


L'Antoni Dorda de Mataró ens ha fet arribar aquest interessant i entranyable escrit:

La farmàcia Spa està situada al centre històric de Mataró, just davant de la Basílica de Santa Maria. Aquesta farmàcia ha estat regentada per la familia Spa desde l’any 1701, vuit generacions.

En arribar les dates de Nadal, i aprofitant tot l’ample dels dos aparadors, hi munten un magnífic pessebre popular, d’aquells de molsa, suro i sorra, però el que hi destaca per damunt de tot són les figures.

Unes figures centenàries adquirides pel besavi del Sr Ramon Spa, actual titular de la farmàcia, de gran format i de molt bona qualitat, atribuïdes possiblement a Pere Teixidor. Llàstima que en un mal impàs, el naixement va desaparèixer, i va ser substituït per un altre de l’escola d’Olot. Tanmateix però, els Reis en Camí són espectaculars, i les figures dels pastors realment son molt belles, úniques.

El que sempre he admirat, és la generositat d’oferir-lo any rera any a tothom, sempre amb les mateixes figures de gamma extra, dignes d’estar exposades a un museu, tot i el risc, d’altra banda inevitable, d’algun que altre accident que les pot malmetre.

L’anècdota que m’explica el Sr Ramon és molt curiosa, sovint gent gran li ve a explicar com de ben petits venien a mirar el pessebre, com si aquesta fos una tradició de tota la vida, quan de fet, la primera vegada que es va posar va ser a les acaballes dels anys 80, no puc deixar d’explicar-li, que jo mateix tenia la sensació d’haver embrutat els vidres de l’aparador en la meva infància, tal i com en l’actualitat ho fan tots els nens que hi passen pel davant, deixant-hi la marca de les mans i del nas al vidre de l’aparador.