22 de desembre del 2008

Art Pessebrístic, de Basili de Rubí

Fra Valentí Serra de Manresa, ofm. cap., ens ha fet saber que avui al vespre es presentava la reedició del conegut llibre Art Pessebrístic, del caputxí P. Basili de Rubí. Es tracta d'una edició fascímil, prologada per Jaume Terribas, i editada per Pagès editors.

Qualsevol iniciativa editorial relacionada amb el pessebre ha de ser benvinguda. El llibre del P. Basili de Rubí, d'una altra banda, és de lectura recomenada.

Tot i així, cal recordar que aquest llibre va sorgir com a resposta a la polèmica aparaguda (la primera meitat del segle passat!) al voltant de les bases del concurs de pessebres d'Olot. En aquest sentit seria molt interessant poder disposar no d'una simple reedició, sinó d'una edició crítica. Davant el bon criteri i l'estima pel pessebre que tenia el P. Basili de Rubí (lluny de d'estèrils dogmatismes), un no pot estar de preguntar-se què hauria dit sobre polèmiques com ara la dels pessebres de la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Cal agrair a Pagès editors el seu demostrat interès cap al món del pessebre, i per això mateix ens atrevim a demanar-li nous títols, que aportin noves idees i nous coneixements al voltant del pessebrisme.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Totalment d'acord en que aquests facsímils haurien de disposar d'una petita (o gran!) introducció a la manera com es feu a l'edició de la Biblioteca de Tradicions Populars d'en Joan Amades, reeditada per Edicions del Mèdol.
Malgrat tot, com dius, val la pena que es faci encara que sigui la reedició pura i dura.
La polèmica es segueix molt bé perquè el text és molt clar i aporta les dades que comenta i posa a debat.
Un bon llibre.