13 de juny del 2008

Pessebres públics

En l'anterior entrada m'he referit a les moltes iniciatives educatives que es fan amb el pessebre, però també caldria destacar les encara moltes iniciatives populars que tenen com a centre d'interès el pessebre.

Fa uns mesos portàvem en aquest mateix bloc del pessebre de la Plaça de la Vila de Terrassa que cada any fa una entitat d'iniciativa social. Ara, tafanejant per la xarxa he vist que al Prat de Llobregat, des de fa set anys, un grup de Gent Gran fa el pessebre de la Plaça de la Vila.
Aquest grup de gent gran també pinten les figures del pessebre i fabriquen productes nadalencs que posen a la venda en paredetes a la plaça de la Vila (els beneficis que en treuen es donaran a una ONG de la ciutat).

Enguany, el pessebre ha tingut temàtica marinera, amb el mar, les cases dels pescadors, el far, les barques de pesca... Les temàtiques dels sis pessebres anteriors elaborats per la gent gran han estat els oficis antics, Gaudí, el desert, Dalí, l’Edat Mitjana i el pessebre tradicional.

Per acabar d'arrodonir la proposta, en dates posteriors a la inauguració, els nens i nenes de les escoles del Prat van visitar el pessebre per fer-ne una explotació pedagògica. Ja l'any 2000, tal com llegim en aquest enllaç tan el pessebre com d'altres activitats nadalenques van sorgir del projecte de participació ciutadana portat a terme amb infants i gent gran.

L’èxit d’aquests pessebres ha transcendit el Prat i cada vegada és més la gent d’altres municipis que visita la plaça de la Vila durant les dates nadalenques per veure el pessebre.

Malauradament aquest pessebre ha estat notícia enguany perquè van robar-li la figura del nen Jesús. Llàstima que transcendís només aquesta anècdota i no la grandesa que té aquest pessebre com a activitat d'un taller de persones grans i com a activitat educativa per als infants.

Segur que encara hi haurà qui preferirà lamentar-se de com de malament està el pessebre i el món, del rebuig que hi ha de les tradicions cristianes, de com de malament va el món, de com les escoles esposen d'esquena al pessebre... però la veritat és que cap d'aquestes raons ens ajudarà com a pessebristes.

Jo prefereixo seguir descobrint com, malgrat els apocalíptics, el pessebre continua essent una activitat interessant i engrescadora.