12 de novembre del 2007

El Grup pessebrista de Castellar presenta una col·lecció exclusiva de figures

A partir d’aquest Nadal tots els visitants de l’exposició de pessebres de Castellar del Vallès podran adquirir un complet pessebre d’estil català, fet en exclusiva per a l’ocasió en edició limitada de 250 exemplars numerats. Fins al Nadal de 2010 es podrà anar completant el total de deu figures que formen el pessebre.
Els afeccionats al pessebre i especialment els col·leccionistes de figures tenen una cita especial a partir d’aquest Nadal a Castellar del Vallès ja que el Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat presenta una col·lecció de figures en exclusiva per als seus visitants. A partir d’aquest any sortiran a la venda les diferents figures que completen el pessebre, començant per la Mare de Déu amb el nen i Sant Josep amb un preu de 150 €. El Nadal 2008 es vendran els tres reis, al 2009 el bou i la mula i una pastora i al 2010 es completarà el conjunt amb el caganer i un altre pastor. En total deu figures d’estil català de 15 centímetres. “Hem procurat no desfer els grups de manera que qui vingui un any a comprar les figures les pugui utilitzar de seguida i no hagi d’esperar un altre any per completar-les”, diu Pere Estapé, president del grup.

Unes figures artesanals
El conjunt és obra de la figuraire castellarenca Alina Antonell, una excel·lent escultora sorgida del grup pessebrista que ha estat guardonada diverses vegades en els concursos d’escultura per a pessebres d’Olot i de Castelló. Les figures que ha modelat són aptes per formar part tan d’un pessebre artístic com d’un popular i també serveixen com a element decoratiu del Nadal, sense necessitat de construir el pessebre. És al primera vegada que Alina Antonell fa figures de pessebre en sèrie ja que la seva producció més habitual són peces úniques que els pessebristes li encarreguen.

Les figures originals les ha modelat en fang, s’han fet les reproduccions de resina d’alta qualitat i s’han pintat totes a mà. Tradicionalment les figures de pessebre de fang es reproduïen mitjançant motlles de guix i el procés era molt laboriós ja que una figura que estigués en una postura complexa podia necessitar vuit o deu motlles diferents i després ajuntar les parts. Actualment amb la possibilitat de fer reproduccions de resina, mitjançant motlles de silicona, s’aconsegueix una gran fidelitat a la peça original amb un procés molt més senzill. L’aparença de la figura pintada no permet diferenciar de quin material és.

En exclusiva per als visitants de l’exposició
Amb aquesta iniciativa es vol enfortir el lligam entre els visitants i el grup pessebrista. Els pessebres de Castellar del Vallès són uns dels més coneguts i reben visites de tot Catalunya i de l’Estat Espanyol. Segons informa el president dels pessebristes castellarencs aquestes figures no es vendran ni per correu i en cap comerç, només durant l’exposició de pessebres.

L’exposició de pessebres de Castellar del Vallès ofereix cada any un conjunt de 15 pessebres de gran tamany presentats en format de diorama. Aquesta tècnica consisteix en construir un paisatge ja sigui urbà o rural, que només es pot observar des d’un punt de vista mitjançant una finestreta. Per treballar aquestes representacions cal tenir molt en compte les lleis de la perspectiva i els criteris de l’escenografia teatral.

L’exposició de Castellar es podrà visitar des del dia 2 de desembre fins al 3 de febrer els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 i de 17 a 20h al local del c/ Dr Pujol 26. (Passat Reis, només diumenges)